31 Mayıs 2013 Cuma






BİLGİ  ÜSTÜNE  SÖYLENENLER

İnsan, yaşamak ve varlığını sürdürebilmek doğayı ve çevresini tanımak, diğer varlıklara hükmedebilmek ve merakını gidermek için bilgi edinir. Bu bilgi edinme insanın en temel güdülerinden biridir. Her zaman ve her yerde bir şekilde bilgiye ulaşmaya çalışır, sorular sorar. İşte bu nedenledir ki, bilginin tarihi insanın tarihi kadar eskidir. Farklı yüzyıllarda, farklı coğrafyalarda ve farklı kültürlerde yetişen bilge insanların bilgi  üstüne söyledikleri:

"İnsan gönlü, dipsiz denizdir. Bilgi de, onun dibinde yatan incidir. inciyi denizden çıkarmadıkça, o, ister inci olsun, ister çakıl taşı, farketmez."
Yusuf Has Hacip - Kutatgu Bilig

" İnsan bir deryadır ilimle mahir
  İlimsiz insanın şöhreti zahir
  Cahilden iyilik beklenmez ahir
  işleği, ameli, hali yalandır."
  Aşık Veysel

" Hiç kimse size, içinizdeki bilginin şafağında halen yarı uykuda olandan bir zerre fazlasını açıklayamaz. Takipçileri arasında mabedin gölgesinde yürüyen bir öğretmen, size bilgeliğini değil sadece inancını ve sevgisini verebilir. Eğer gerçek bir bilgeyse, bilgeliğinin evine davet etmek yerine, sizi kendi aklınızın eşiğine doğru yönlendirir."
Halil Cibran

" Kendini okyanusta bir damla sanma. Bir damlanın içinde kocaman bir okyanussun."
" Soru da bilgiden doğar, cevap da."
Mevlana

Dikkatimi çeken, çağlar boyunca bilginin, derya, deniz ve okyanusla betimlenmiş olması; aleni  veya  metafor  olarak. Bilginin sonsuzluğunu anlatmak için sanırım. Bu  betimleme günümüzde de geçerliliğini sürdürüyor hala. 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder