22 Mayıs 2013 Çarşamba



TARİHTEN  NOTLAR -1-
(Son Hazaryalı)


Çiçek isminde bir Hazar prensesi Bizans imparatoru' yla evlenir ve bu evlilikten doğan çocuk, sonradan, Leon Hazar adıyla bu ülkeye imparator olur. Prenses Hristiyanlığı kabul eder. Bilindiği üzere Hazarlar, Yahudilik dinini kabul eden bir Türk devletidir. Prensesin çeyizleri arasındaki bir elbise sarayda dehşet ölçüsüne varan hayranlık uyandırır ve bu giysi "Çiçakyan" adıyla erkekler için tören kıyafeti olarak benimsenir.

İspanya' da bulunan Granada Hükümdarı' nın hekimi olan ünlü İshak Amon' un oğlu Jozef Amon, II.Bayezid' in özel hekimidir. Sultan Bayezid, çok sevdiği bu hekimden, İslamiyet' i kabul etmesini ister ve bunun simgesi olarak saraya beyaz sarık sararak gelmesi için üç gün süre tanır.( Osmanlı' da beyaz sarığı yalnızca Müslümanlar sarabilirlerdi.)
Amon, koynunda bir hançerle padişahın huzuruna çıkar ve " Haşmetlü Sultanım! Biz, çıkar uğruna ata dinimizi yadsıyacak olsaydık, bugün imparatorluğunuzda bulunmaz, mülkümüzün ve servetimizin bulunduğu İspanya' da otururduk. Senin gibi aydın ve bilge hükümdarın, inançlarımı zorlamayacağına inanıyorum. Ancak, kararında ısrarlı isen, ilk kez buyruğuna itaat etmeyeceğim, der ve ' Buyur, al şu hançeri ve göğsüme sapla!' diyerek hançerini ona uzatır. Padişah, ' Sadakatına hayranım. Karakter sağlamlığını takdir ediyor ve sana olan güvenimi koruyorum;' sözleriyle onu ödüllendirir.

Hazarlar' ın Karaitler boyundan gelen Karaylar İstanbul' a gelip Galata' da Karay- Köy diye bir mahalle kurarlar. Bugün oraya Karaköy denilmektedir.

Mısır' ın fethinden sonra, özellikle İstanbul' a sürgün getirilen Mısırlı ailelere gösterdiği adalet ve babasının hışmına uğrayarak hapiste çürüyenleri af edişi nedeniyle Sultan Süleyman' a halk arasında " Kanuni" denmeye başlar.


Kaynak: Cahit Ülkü - Son Hazaryalı Romanı.



2 yorum:

  1. Kolay kolay erişemeyeceğimiz, yine çok güzel bilgileri derlemiş, paylaşmışsınız.Çok teşekkürler.. Özellikle eğitim hayatımız boyunca Türk boylarının dünyanın her yerine dağıldığı genel bilgisi verilir, konu geçilir. Aslında böyle detaylara girince, çok enteresan bulgulara erişiyor insan. Tekrar elinize sağlık. Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarihin, bugünü yaratan dün olduğuna inandığım için tarih okumayı seviyorum ve resmi tarihte verilmeyenleri paylaşmaya çalışıyorum.Bunu anladığınız için asıl ben teşekkür ederim.Beğenileriniz devam ettiği sürece de paylaşmaya devam edeceğim.

      Sil