9 Mayıs 2013 Perşembe




BEYİN  EGZERSİZLERİ


Spor yaparak, beslenmemize dikkat ederek, zararlı alışkanlıklardan uzak durarak beden sağlığımızı korurken beynimizin sağlığını düşünüyor muyuz? Nasıl olsa genciz daha vakit var diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Vücudumuzdaki hücreler zamanla kendilerini yenileyebilme özelliğine sahipken, beyin hücreleri biz yaşadıkça sürekli ölerek azalmaktadır.

Beynimizdeki hücrelerin %90' ı glia hücrelerinden, %10' u nöronlardan oluşmaktadır. Yapılan araştırmalar gösterdi ki, nöronların elbirliği ile çalışması bizim düşünmemizi sağlıyor. Öyleyse, beyin egzersizleri yaparak nöronlara yardımcı olmalı, beyin sağlığını korumalıyız ki yaşlanırken hafızamızın gücü azalmasın ve beyin doğru düşünebilmeye devam etsin.

Bunun için neler yapabiliriz? Yaptığım araştırmada ve gittiğim "hafıza teknikleri" seminerinde öğrendiklerimi sizinle paylaşacağım. Burada önemli olan sağ ve sol beyin lob' larını aynı oranda çalıştırabilmek ve olumlu tutumla hafızayı güçlendirmek. Yani hafızanız zayıf olsa bile, bunu dillendirmemek ve" hafızam iyi " diyerek kendi kendinize telkinde bulunmak.

 Beyin egzersizleri yapmak hafızanızı güçlendireceği gibi yaşlılıkta bunama ve alzheimer gibi hastalıklara yakalanma olasılığını da geciktirecektir. Vücudumuzun komuta merkezi için vakit ayırmaya değmez mi? İşte! Yapmanız gerekenler:

Günlük yaşantınızda, alış-verişte hesaplamaları zihninizden yapın. Sonuç yanlış çıksa da doğrusunu bulana kadar devam edin.

Kitap okuyun. Kitapta ki karakterleri, yerleri, olayları zihninizde canlandırın.

Bulmaca çözün. Bulmaca eski bilgilerinizi tazeleyeceği gibi yeni sözcükler öğrenmenize de yardımcı olur.

Rutinin dışına çıkın. Bununla beyninizi şaşırtın. Diş fırçalarken farklı elinizi kullanın, yürürken geri geri gidin, sağ elinizle yazıyorsanız sol elinizi kullanmaya çalışın v.b.

İzleyerek öğrendiklerinizi veya aldığınız tarifleri hayata geçirin. Tabii ki pratikte uygulanabilir olanları.

Bir resim veya fotoğrafı inceleyip gözlerinizi kapatın, resmin veya fotoğrafın detaylarını düşünün.

Satranç ve dama gibi zeka oyunları oynayın. Bu oyunlar hızlı düşünmenize yardımcı olur.

Yabancı bir dil öğrenmeye çalışın, buna imkanınız yoksa yabancı kelimeleri öğrenip dilimizdeki karşılıklarını tekrarlayın.

Hayal kurun. Yapmak istediklerinizi ve yapacaklarınızı hayal edin.

Gördüğünüz gibi, beyni sağlıklı, hafızayı güçlü kılmak zor değilmiş. Şimdiden hepinizin beynine sağlık. Nöronlarınız uzun ömürlü olsun.
 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder