9 Mart 2013 Cumartesi




YİN  VE  YANG


Çin felsefesinde, insanların doğadaki olayları algılayışlarında karşılaştıkları genel tanımlamada: Yin; edilgeni, karanlığı, dişili, olumsuzu ve tüketimi betimler. Gece demek.
Yang; etkeni, aydınlığı, erili, olumluyu ve üretimi betimler. Gündüz demek. Sürekli bir mücadele içinde olan yin ve yang birlikte bütünü yaratırlar. Yin ve yang içlerinde karşılıklı olarak zıtlıkları barındırırlar.
Lou Marinoff" Prozac' ı Bırak, Platon' a Bak" kitabında zıtlıklar arasındaki bağı şöyle açıklar: "Heraklit ' Hastalık sağlığı güzel ve iyi kılar, ' diye yazarken, Lao Tzu da ' Zor ve kolay birbirini tanımlar,' cümlesini kaleme almıştır. Hem antik Yunanlı, hem de Çinli düşünürler esas olarak zıtlıklar arasında bağ olduğunu, zıtlıkların karşılıklı varoluşlarını tamamlamak için birbirine ihtiyaç olduğunu düşünmektedir. Bu da zıt fikirleri savunma mevzuuna yepyeni bir ışık tutmaktadır."

Varoluşsal bütünlük için zıtlıkların mücadelesi ne kadar gerekliyse, insan varoluşu için de zıtlıklara duyulan ihtiyaç o kadar gereklidir: Hayatı anlayabilir miydik, eğer ölüm olmasaydı. Doğrunun adını bilebilir miydik, eğer yanlış olmasaydı. Veya tam tersi...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder