DÖNEKLERİN ROL MODELİ
JOSEPH FOUCHE
İnsan sevdiği, hayran olduğu kişiyi rol modeli yapar; davranışlarında, hayata bakışında örnek aldığı bu kişinin izlerini taşır. Rol model her zaman olumlu olmayabilir, olumsuz rol modeli de olabilir. Günümüzde, sosyal medya, internet ve diğer iletişim araçlarının yaygın ve etkin kullanımı sayesinde olumsuz rol modeli çoğalmaktadır maalesef. İşte! Joseph Fouche, her devrin adamı olanlar, amaca ulaşmak için her yolu mübah görenler ve dönekler için bir rol modeldir. 18. ve 19. yüzyıllarda değil de günümüzde yaşasaydı, adına bir fan kulübü kurulur, icraatları en çok tıklanır ve söylemleri twitter da" tt" olurdu her halde.
Papaz okulunda yetişen, matematik öğretmeni Joseph Fouche, 1789 Fransız İhtilalinin en kanlı günlerinde"Lyon Kasabı" adıyla anılır.Napolyon' un polis bakanıdır. Devrim sürecinde jakobenlere katılmış, terör dönemindeki katliamlarda aktif rol oynamıştır. Daha sonra geri dönen monarşide de görev almış, makyevelist politikasıyla her devrin adamı olmuş, bu kimliğiyle ülkesinin siyasetinin yönünü belirlemiştir.
Stefan Zweig, "Bir Politikacının Portresi" adlı biyografik kitabında Joseph Fouche' yi" tarihteki en karaktersiz, dönek, çıkarı için herkese ihanet eden, iktidarda kalabilmek için karanlık işler çeviren bir politikacı" olarak tanımlar. Her politikacı adını tarihin sayfalarına altın harflerle yazdıramaz ki. Joseph Fouche adını sayfalara kasap olarak kanla, gözyaşıyla ve meşhur dönekliğiyle yazdırmıştır.
Yaşamının son yıllarında akıttığı kanda boğulmasa da, kanların oluşturduğu nehirle sürüklenmiş, Avusturya' ya sürgüne gönderilmiş, bütün ünvanları ve şerefi alınmış biri olarak ülkesine hasret bir şekilde ölmüştür.(1820) J.Fouche' nin gerçek yüzünü görüp, sürgüne gönderen kişi, devrim sonrası giyotinde can veren XVI. Louis' in kardeşi XVIII. Louis' dir.
İyi ki, günümüzde Fouche gibi politikacı tipi yok! Olsaydı ne yapardık?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder