14 Mart 2013 Perşembe



AY  ÇÖREĞİ


Büyük şehirlerde yaşayanlar, işe yetişme telaşı içinde olduklarından kahvaltılarından feragat ederler çoğu zaman. Durağa giderken yolun üstünde bulunan bir pastaneden alınan simit veya ay çöreği iş yerinde içilen çaya eşlik eder. Zamanı veya parası olmayanlar için öğle yemeği, okula giden küçük çocuklar için de alelacele beslenme çantasına konulan kurtarıcıdır ay çöreği.

Fransızların milli kruvasan çöreğini nasıl ürettiklerini ve kruvasanın aslında, Avrupa' nın Osmanlı korkusundan kurtulmasını sembolize ettiğini  biliyor musunuz?

1683'de Osmanlı Ordusu , Hristiyanlığın doğudaki son önemli üssü olan Viyana' yı kuşatır ama Viyana düşmez.. Dinlerini, canlarını ve mallarını kurtardıklarına çok sevinen halk, kıtlık olmasına rağmen Osmanlı bayrağındaki hilale benzeterek kuruvasanı icat eder. Çeşitli söylenceler olsa da kruvasanın ilk Viyana' da üretildiği öyküsü yaygındır: Avusturya İmparatoriçesi Marie Theresa' nın kızı Marie Antoinette, Fransız Veliaht Prensi XVI. Louis' le evlenince hilal şeklindeki çöreği Fransız saray çevresine tanıtır. Buna önceleri Türk çöreği dense de daha sonra kruvasan adını alır. Zira, "Croissant" Fransızca hilal ay demektir.

Marie Antoinette saraya gelin gitmeseydi, kruvasan Fransızların milli çöreği olur muydu sorusunun cevabını yemek tarihçileri ve yemek kültürü uzmanlarına bırakarak kruvasanın korkudan kurtulmanın simgesi olduğunu ve  yerken öyküsünü hatırlamanın ay çöreği ve kruvasana tarihsel bir tat ve değer kattığını düşünüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder