10 Mart 2013 Pazar




BİBLİYOTERAPİ


Hayatın karmaşıklığı karşısında kendimizi kaybettiğimizde, yani beynimizdeki nörokimyasal ileticilerin, beyin fonksiyonları üzerinde parazit yapacak şekilde üretilmesine ve salınmasına neden olacak  bir sorunla karşılaştığında her insan farklı tepkiler verir: Kimi, sorunu yok sayarak rahatlamaya çalışır, kimi rahatlamak için bir psikologa ya da psikiyatra gider, kimi yakın arkadaşlarıyla paylaşımda bulunarak yükünü hafifletmeye çalışır, kimi spor yapar, müzik dinler, kimi Tanrı' ya, kimi de kitaplara sığınır. Tüm bunları isteyerek yapmak ve yapılan etkinlikten zevk almak şarttır. Aksi halde, fayda sağlanması mümkün değildir. Çünkü, kendimizi bulmamızı, amaçlarımızı gerçekleştirmemizi ve doğru olanı yapmamızı sağlayacak bir ilaç henüz bulunmamıştır. İlaçlar sadece bizim kontrolümüz dışında olan genetik, biyolojik, ve çevresel bir etkenden kaynaklanan hastalıklarda başarılı olabilmektedir.

Psikiyatride ruh sağlığını koruyan ve önleyici ruh sağlığında kullanılan yöntemlerden birisi bibliyoterapidir. Bir kitapsever olarak, ruhsal durumuma göre seçtiğim kitapları okuyarak sıkıntılarımı atlatmaya çalıştığım yıllarda bibliyoterapinin varlığından bile haberim yoktu. Son yıllarda  terapi içerikli ve kişisel gelişim kitaplarının yaygınlaşması ve Türkçeye çevrilmesi ile bu kavramla sıkça karşılaşır olduk.  Peki, nedir bibliyoterapi?

Prof. Dr. Nevzat Tarhan" Mesnevi Terapi" kitabında bibliyoterapiyi şöyle tanımlar ve devam eder: " Bibliyoterapi, kişinin ruhsal problemlerinin çözümünde rehberlik sağlaması için seçilmiş okuma materyallerinin kullanılmasıdır. Uzman desteğinde uygulandığında tedavi edici olur. Kişi kendisine verilen metinleri bireysel olarak okuyup, analiz edip faydalanırsa tedaviye katkı sağlar.
..................
Psikoterapide "halk terapisi" denilen bir teknik vardır. Bu terapide kişiye hikayeler verilir ve hikayeler üzerinden o kişinin zihinsel dönüşümü sağlamaya çalışılır. Bir bakıma hikayelerin pedagojik anlamları üzerinde durulur. Hikayeler kullanılarak yapılan psikoterapi yöntemine "bibliyoterapi" deniyor.Bu yöntem psikologların kullandığı ve bilimsel olarak tavsiye edilen bir yöntemdir."

İster hikayelerdeki metaforlar ile kendi yaptıklarınızı kıyaslayarak sorununuzu aşmanın yollarını arayın, ister sevdiğiniz bir romanın kahramanı ile kendinizi özdeşleştirin, ister okuduğunuz bir kitaptaki etkilendiğiniz kişiyle empati kurun ama tedaviye dönük değişime açık olun. Okuduğunuz hikaye ve kitaplardan elde ettiğiniz çıkarımlarla sorunlarınızı tartışarak çözebileceğinizi fark edeceksiniz. Bu bağlamda, paradigmanızı değiştirmekten, yeniliklerden korkmayın. Bunu yapmayı başardığınızda, bibliyoterapinin işe yaradığını göreceksiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder