6 Ağustos 2015 Perşembe




BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

(6)


-Hem Mozart' ı, hem de Beethoven' i etkilemiş olan Avusturyalı ünlü besteci J. Haydn' ın ölüsü daha soğumadan başını bedeninden ayırmışlar; kaçık mı kaçık bir bilgin, beynini çıkarıp, müzik dehasının nerede yer aldığını saptasın diye!  (1)


-A. Einstein, vasiyetini titizlikle yazarak, öldükten sonra kendisini yakmalarını istemiş. Bu isteğini yerine getirmişler, ne var ki, ona yürekten bağlı, özverili çömezi, ustasının bakışlarını üstünde duyumsamadan yaşamaya katlanamayacağını düşünmüş. Yakılmadan önce, cesedin gözlerini çıkararak alkol dolu bir şişenin içine koymuş, böylelikle, kendisi de ölünceye kadar ustasının ona bakmasını sağlamış.  (2)


- Michelangelo, Dante için; "Yeryüzüne ondan büyük bir adam gelmemiştir." demiş. "Sistine Şapeli ve Davut heykeli" yle tanıdığımız Michelangelo usta bir ressam ve heykeltraş olmanın yanı sıra, yaklaşık 300 şiir yazmış mükemmel bir şairdi. Dante adındaki şiirini, korkutucu cehennem tasvirleriyle Son Hüküm' e ilham veren Dante' ye ithaf etmişti. (3)


- Bangladeş, Bangal dilinde 'Bangal ülkesi' demekmiş. Bu ülkedeki evlerin mimari yapısına benzediği için, bugün tüm dünyada kullanılan 'bungalov' kelimesi de buradan gelmeymiş. (4)


-İngiliz Edward Jenner, aşıyı bulup, çiçek hastalığının kökünü kazıdı; bağışıklık fikrinin babası oldu. İneklerden kaynaklanan çiçek hastalığını aşı ile tedavi edebileceğini öne sürdüğünde, alaya alındı.Gazetelerde kendisini hicveden karikatürler yayınlandı. Çiçek aşısını denediği insanlar arasında 11 aylık bebeği de vardı. Çiçek aşısını bulunca, pahalı olur ve parası olmayanlar alamaz düşüncesi ile buluşunun patentini almadı.(5)


- Bilimsel çalışmaları sonucu maruz kaldığı radyasyondan hastalanıp ölmüş olmasından dolayı "bilim için ölen kadın" olarak anılan Marie Skladowska (Madam Curie), Nobel ödülü alan ilk kadın oldu. Radyoaktivite çalışmalarından dolayı, radyoaktivite birimine "curie" denildi. Kendisi ile anılır olan radyumdan çıkan ışınların kanserin bazı çeşitlerinde tümörleri iyi ettiği ortaya çıkınca, kanser tedavisinde, soyadından ilham alınarak, curieterapi (kemoterapi) olarak bilinen tedavi dönemi açıldı. (6)



Kaynaklar: 

1 ve 2  Milan Kundera - Kimlik
        3 Dan Brown - Cehennem
4   www.sabah.com.tr
5 ve 6 Ali Çimen - Tarihi Değiştiren Bilginler



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder