12 Aralık 2013 Perşembe




PEMBENİN  TARİHİ


Tarih denilince insanın aklına, savaşlar, savaşların sonunda imzalanan barış antlaşmaları ve bu antlaşmalardan sonra yapılan toprak paylaşımları gelir öncelikle. Bu nedenledir ki, Oscar Wilde" Tarih kitabı altında, çocuklarımıza dünyanın cinayet takvimini öğretiyoruz." demiştir. Bu söze katılır ya da katılmazsınız. Ancak ben bugünkü yazımı, sakinleştirici, umut verici ve gücün rengi olarak bilinen "pembe" nin tarihini yazmaya ayırıyorum. Dolayısıyla, tarih renkli olacak ...Ve bu renkli tarih, kadınları olduğu kadar erkekleri de ilgilendiriyor. Erkek olsanız da yazıyı okumanızı öneririm.

" Rönesans eserlerinde pembe, evliliğin; anne ile çocuk arasındaki ruhani birlikteliğin sembolüdür. 18. yüzyıldaki popülerliğinin sebebi ise 15. Louis' nin metresi olarak bilinen Madame de Pompadour' dur. Mavi ve pembeyi sarayın renkleri yapan Madame de Pompadour' dan sonra pembe, uzun yıllar romantizm ve baştan çıkarmanın rengi olarak kabul edilmiştir. 20. yüzyılda rengi açılmayan kimyasal boyaların bulunmasıyla ortaya daha koyu, iddialı ve canlı pembe tonları çıkar.

Beyaz ve kırmızının karışımından oluşan pembe, kırmızının bir tonu olarak kabul ediliyor. İsmi pink olarak ilk kez 17. yüzyıl sonlarında kullanılan renk adını aynı adlı çiçekten; pembe-beyaz bir karanfil çeşidi olan pink' ten alıyor. Aynı yıllarda, karanfillerin taç yapraklarının zikzaklı uçlarından esinlenen eyleme de 'to pink' (oyalamak) deniyor. Pembenin aşkla anılması ilk kez 1884 tarihli 'Çiçeklerin Dili' kitabında vuku buluyor. Kitapta pembe karanfilin anlamının 'bir kadının aşkı' olduğu yazıyor. Avrupa dillerinde pembe daha çok gülle özdeşleştiriliyor ve rose, rosa gibi isimler alıyor."

Tarihi kısaca böyle pembenin. Şimdi de pembe rengin ne anlama geldiği, ne ifade ettiğine bakalım: " Aşkın rengidir pembe. Sakinleştirici bir etkisi vardır. Mahkumları yatıştırmak için ABD' deki kimi hapishanelerde kullanıldığı bile söylenir. Onu oluşturan renklerin; hem beyaz hem de kırmızının özelliklerini taşır. Kırmızının gücü ve tutkusu, beyazın saflığıyla birleşmiştir. O nedenledir ki pembenin rengi koyulaştıkça enerjisi de artar. Pembe, renk psikolojisinde de 'umut' anlamına gelir. Pozitif bir renktir; tehditkar değildir. Gücünü ve zarafetini artırmak için koyu renklerle beraber kullanılması önerilir."

Sakura( kiraz ağaçları) Japonya' nın simgesidir. Ve bu pembe çiçekli ağaçlar, romantizmin doğaya yansıması olarak kabul edilir Japonlar tarafından. Ağaçların çiçek açtığı sürece Sakura Zensen adı veriliyor ve Japonya' da festivallerle kutlanıyor.

Erkekler uzun bir süre, pembeye mesafeli kalsalar da son yıllarda pembeye daha sıcak yaklaşmaya başladılar. Bunda, Kanye West ve Jay -Z  gibi popüler figürlerin yanı sıra ünlü erkek markalarının koleksiyonlarında pembe renkli modellere yer vermesinin payı da var. Bu nedenledir ki artık daha yumuşak tonlardaki pembelere erkek sokak modasında sıklıkla rastlıyoruz. Sokakta, pembe gömlek, tişört, ceket ve pantolonları giyinmiş erkekleri gördüğünüzde sakın şaşırmayın!.. Onları, özgüvenlerinden dolayı  takdir edin. Çünkü, saflığın ve romantizmin rengi olan pembeyi giyinme cesaretini göstermişlerdir. Günümüzde pembe, yalnız gençlere değil, rengi taşımasını bilen herkese yakışıyor...

Bütün bu açıklamalardan sonra," pembe, yalnızca bir renk değildir. Pembe, bir tavırdır." diyorsanız, pembe giyinmeden önce bir kez daha düşünün derim.


Kaynak: VOGUE Türkiye,(Tanıtım)




4 yorum:

  1. Evet kesinlikle pembe bi tavırdır. Kırmızı yla beyazın karışımıdır. Kırmızı gibi hırçınlasamıyorum ama beyaz gibi sakin de duramıyorumdur. Umudun rengidir ,cesaret verir. Hayallerin rengidir realistlerin değil. Ne sıcaktır ne soğuk ılıktır. Ama buna rağmen tat verendir, damak zevkini tatmin edendir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pembe, hayallerin rengidir doğru. Ama, realistler de pembe hayaller kurabilir değil mi? Ne de olsa, insan hayal ettiği müddetçe yaşar. Hayal kurmadan yaşamak, yaşamak değildir bence. Güzel yorumunuz için teşekkür ediyor, pembe hayallerinizin gerçekleşmesini diliyorum.

      Sil
  2. Merhabalar,

    Sözsüz iletişim sözlü iletişimden daha etkili olmaktadır ve tercih ettiğimiz renkler karşı tarafa bir enerji yaymaktadır. Renkler doğru ve yerinde kullanıldığında hem iletişime olumlu etki eder hem de psikolojik açıdan insanların kendilerini iyi hissetmelerini sağlar.

    En iyimser renk; pembedir. Pembenin gerginliği azaltıcı, sakinleştirici, mutluluk verici ve iyileştirici bir gücü vardır. Pembe; sevginin, şefkatin, iyiliğin ve arkadaşlığın rengidir. Pembenin kalpleri yumuşatan bir enerjisi vardır. Pembe renkli kıyafetler giydiğinizde şirin ve neşeli bir imaj oluşturabilirsiniz.

    Renklerin dili ve iletişime etkisi üzerine yazdığım yeni yazımı okumanız için sizinle paylaşmayı isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/iletisimde-renklerin-onemi/

    Keyifli okumalar dilerim,
    sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Renklerin dili ve iletişime etkisi üzerine yazınızı okudum ve faydalanacağım. Kaleminize sağlık, güzel bir yazı.

      Sil