20 Mart 2019 Çarşamba



MOMİJİ BEBEKLERİN MİSYONU NEDİR?



Yaklaşık on yıl önce küçük kızım eve, elinde  şirin mi şirin küçük bir bebekle çıkageldi. Kızımın oyuncaklarla oynama yaşı çoktan geçtiğinden doğal olarak şaşırdım tabii. Bebekle ilgili bilgi vermeye başlayınca, ilgimi çekti ve anladım ki bu şirin şey benim bildiğim bebeklerden değildi. Ona bir misyon yüklenmişti ve misyonu başarılı olursa, dünyaya sevgiyi yayacaktı.Ve kızım satın aldığı bu ilk bebekle sevgiyi yayma frekansında ufacık ta olsa bir titreşim yaratacaktı. Bebek, "Momiji" diye adlandırılmıştı. O tarihlerde, ülkemizde henüz bilinmediği için Momijilerin satışı da yoktu. İnternet üzerinden satın alınabiliyordu ancak.

İlk bakışta oyuncak gibi gördüğüm Momiji, aslında yetişkinler için koleksiyon ürünü olarak tasarlanmış. Reçineden yapılan ve her biri tek tek elde boyanan bu bebekler Asya stilinden esinlenilerek üretilmiş. Her birinin elle boyanması nedeniyle de, aynı modelden de olsa, birbirinin tamamen aynı iki adet Momiji bebek bulabilmeniz neredeyse imkansızdır. Ve bu bebekler sınırlı sayıda üretildiğinden koleksiyon ürünü olarak değerlidir. 

Ortalama 8 cm boyunda olan Momijilerin alt kısmında mesajınızı yazıp koyabileceğiniz bir oyuk vardır. Tam da bu ayrıntısı nedeniyle kendisine bir misyon  yüklenmiştir: Sevgiyi Yay!  Sevgilinize, sevdiğiniz birine ya da her kime hediye etmek isterseniz o kişiye vereceğiniz Momiji'nin altındaki oyuğa koyacağınız küçük bir not veya mesajla hediyeniz çok daha anlamlı hale gelecektir. Ben böyle bir hediyeyi seve seve kabul ederim...Duyurulur. :)

Yukarıda yazdığım gibi, Asya stilinden esinlenilerek tasarlanan Momijiler'in eski Japon bebekleri Kokeshilerin modern versiyonu olduğu söylenmektedir. Ancak Momijiler hem görünüm hem de yapıldığı malzeme bakımından Kokeshilerden farklıdırlar. Ve Kokeshilerin altında mesajınızı ya da notunuzu koyabileceğiniz bir oyuk yoktur. Bu da Momijileri, Kokeshilerden ayıran önemli bir farklılıktır.

Momiji adından dolayı Japon menşeli sanılan bu bebekler(ilk başta ben de öyle sanmıştım) bir İngiliz markasıdır ve 2005 yılında 12 Momiji bebekten oluşan ilk koleksiyon yaratılmıştır. İngiltere'nin küçük bir kasabasında, ufacık bir ofiste başlayan Momijilerin serüveni günümüzde dünyaya yayılmıştır. Bu nedenle, İngiltere, Avusturya, Malezya,Avustralya, Şili, Tayland, Almanya, Kanada, Slovenya gibi birçok ülkede yer alan tasarımcılar muhteşem ürünler ortaya çıkarmaktadır.

Kızımın tek bir bebekle başladığı koleksiyon, şimdi 50'ye varan sayıya ulaştı ve koleksiyon büyümeye devam ediyor. Her sabah, Momiji bebeklerle yüzleşmem, onlara bakmam bile  güne keyifle başlamama neden oluyor, o kadar şirinler ki...

Momiji Bebek Hakkında Bazı Bilgiler*

* Her bir Momiji bebeğinin farklı bir karakteri vardır ve hoşlandıkları şeyler de kendilerine özgüdür.

* Momiji bebeklerin fiyatları genellikle 45 TL'den başlamaktadır (Fiyat güncel mi bilemiyorum).

* Yılbaşı ya da sevgililer günü gibi özel durumlar için sınırlı sayıda ve duruma özgü olan Momiji bebekler üretilmektedir.

* Geçmiş koleksiyonlara vintage momiji denmektedir ve bulunması zaman geçtikçe zorlaşmaktadır.

* Momiji bebeklerin altında mesaj saklama kısmı ve içinde de boş not kağıdı yer almaktadır.

* Momiji bebeklerini sevenlerin sayısı dünya üzerinde 200.000'i aşmıştır.

* Önceki yıllarda üretilmiş olan bir Momiji bebek ne kadar popüler olursa olsun tekrar üretilmemektedir. Tam da bu sebeple koleksiyon bakımından değerlidir.

Koleksiyonumuzdan Seçtiğim Momijiler










(*) makaleler.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder