21 Eylül 2013 Cumartesi




ÇAKIRLAR  KORUSU


Türkiye' nin sayılı su basar ormanlarından biri olan ve yaklaşık 22 hektarlık bir alanı kapsayan Çakırlar Korusu Samsun ili, Atakum ilçesi sınırları içinde yer alır. Bu doğa harikası yeri, hem kışın hem de yazın görme olanağı buldum. Ve diyebilirim ki, yazı ayrı,  kışı ayrı güzel.

Kışları, sularla kaplanan ormanlık alan, yazın bataklığa dönüşür. Dağlardan Karadeniz sahillerine doğru akan derelerin taşıdığı alüvyonların birikmesi ve mevsimsel olarak sular altında kalması sonucunda oluşan bu ormanlar " longoz ormanları " olarak da anılır. Yayvan yapraklı ağaçlardan oluşan ormanda çoğunlukla dişbudak ve kızılağaçları görmek beni şaşırtmadı. Çünkü, bu ağaçların devasa büyüklüğe ulaştıklarını biliyordum. (Bir orman köyünde doğup büyüdüğüm için) Düşünebiliyor musunuz? Suların içindeki bu ağaçların dalları ve yaprakları adeta dev bir şemsiye gibi gökyüzünü kapatmış, güneş ışınlarının ormanın derinliklerine girmesine izin vermiyor. Ve siz o loşlukta, kuş cıvıltıları eşliğinde yürüyorsunuz. Tabii ki, suyun içinde değil. Atakum Belediyesince gerçekleştirilen proje kapsamında, tek bir ağaç dalı kesilmeden, kırılmadan, tamamen doğaya uyumlu ve geri dönüşümü olan malzemelerden yapılan gezi alanı ( tahta kazıklar üstüne kurulan ahşap yol ) bu ender ormanın derinliklerine taşıyor sizi. Burada oturup dinlenmek isteyenler için de banklar konulmuş yer yer. Yazın orman alanında gezerken, bataklık olmasına karşın tek bir sivrisineğin olmaması sivrisinekle mücadelede başarılı olunduğunu gösteriyor. Ahşap yolda ilerlerken, parmaklıklardan aşağı, bataklığa baktığınızda, sanki bir timsah fırlayacakmış hissine kapılıyorsunuz. Ama sadece, kocaman plastik timsahları görüyorsunuz! Koruyu gezerken, şunu anladım ki, insan isterse doğaya zarar vermeden ve doğayı koruyarak da başarılı işler yapabilir ve insanları mutlu edebilir...

Zengin biyolojik çeşitliliği ve farklı ekosistemleriyle birçok hayvan türü için kaliteli yaşam alanları oluşturan su basar ormanlarının suyu, dilerim; küresel ısınmadan nasibini almaz ve suyu hiç tükenmez.


İlgilenenler için: Dünyada, su basar ormanları; Amazon, Afrika-Kongo Havzası' nda, Türkiye' de de İğneada( Kırklareli ) ve Samsun' da ( Çakırlar Korusu ) bulunmaktadır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder