ÇİÇEK VE KOKU FESTİVALLERİ
ANTİK ÇAĞ KOKUSU MEZOPOTAMYA SÜMBÜLÜNÜ DUYDUNUZ MU?
Güzel ülkemin coğrafyası o kadar güzel ki, dört mevsim de doya doya yaşanıyor; yazı yaz, kışı kış, baharları ilk ve son gibi. İlkbaharda açan çiçekler yazın kavurucu sıcaklarından sonra yerlerini sonbaharda açanlara bırakıyor. Bu çiçeklerin bazısı çok seçici olduğundan endemik, bazısı ise seçici olmadığından, her yerde sere serpe açılıyorlar. Dağlarda, ovalarda, ırmak-dere kenarlarında, deniz kıyısındaki kumsallarda açan bin bir renkli çiçekler varken, neden parfüm sanayisi yok denecek kadar azdır diye çok düşünmüşümdür. İthal parfümlere tonlarca para ödediğimiz zamanlarda özellikle. :)
Sadece Halfeti'de yetişen siyah gül ile ilgili araştırma yaparken tesadüfen bir haber düştü önüme. Habere göre, Urfa'nın Halfeti ilçesinde Mart ayında, 4. Koku Festivali düzenlenmişti. Haber ilgimi çekti, çünkü daha önce hiç duymamıştım. Diğer illerde yapılan çiçek festivallerinden haberdardım; zira her yıl turlar düzenleniyordu. Gitmediklerimi de magazin haberlerinden okuyordum; bir festivalin duyulması ve ünü için, magazinsel bir figürün festivale teşrif etmesi yeterlidir güzel ülkemde! Bu bakımdan Halfeti Koku Festivali biraz yalnız kalmış gibi. :(
Birecik Barajı nedeniyle bir bölümü sular altında kalan, sakin şehir (Cittaslow) Halfeti, kara gülleriyle meşhurdur. Bünyesinde barındırdığı tarihi ve turistik güzelliklerinin yanı sıra, Halfeti'de yetişen kara gül ve pek çok çiçek türünün yetiştiği ilçede festival kapsamında koku atölyeleri oluşturulmuş. Ve yine festival kapsamında "Mezopotamya Sümbülünü" yerinde koklamak için 6 kilometrelik bir yürüyüş gerçekleştirilmiş.
Alman eczacı ve bitki toplayıcısı Paul Sintenis tarafından ilk kez 1888'de Halfeti'de toplanan, 1977'de "Speta" isimli yabancı bir araştırmacı tarafından bilim dünyasına tanıtılan bitki, 2004'te Harran Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Akan tarafından 116 yıl sonra yeniden tespit edildi. :)
Geçmişi 5 bin yıla dayanan bir çiçek olan Mezopotamya Sümbülünün bölgede çok az kaldığı, hatta bittiği düşünülüyormuş. Ama yeniden boy vermişler. Tabletler ve eski yazıtlarda çokça bahsedilen Mezopotamya Sümbülünü yerinde görmeyi ve antik çağ kokusunu almayı çok isterim doğrusu.
-Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı / Adana, 23-27 Mart 2022.
-Bayındır Uluslararası Çiçek Festivali / İzmir, 5-8 Mayıs 2022.
-Manisa Çiçek Festivali / Manisa, 20-25 Haziran 2022.
-Seferihisar Lavanta Festivali / İzmir, 10 Temmuz 2022.
-Psb Anatolia Peyzaj, Süs Bitkileri, Bahçe Sanatları Ve Ekipmanları Fuarı, Sapanca/Sakarya. 7-10 Eylül 2022.
- Yenimahalle Çiçek Festivali / Ankara, 15-16 Ekim 2022.
-Karşıyaka Sonbahar Çiçek Festivali / İzmir, 5-6 Kasım 2022.
-Karaburun Nergis Festivali / İzmir, 21-22 Ocak 2023.
-Bayındır Turan Mahallesi Nergis ve Kuru Çiçek Festivali / İzmir, 5 Şubat 2023.
-Datça Badem Çiçeği Festivali / Muğla, 11-12 Şubat 2023.
Bu liste dışında kalan ama gezip gördüğüm ve herkesin görmesini istediğim İsmil / Konya lale tarlaları ve Isparta / Keçiborlu / Kuyucak Köyü lavanta tarlaları var, ki görülmeye değer...
Festival haberi ve Mezopotamya Sümbülü ile Halfeti'ye özgü çiçek görselleri:
- hurriyet.com.tr
-haberturk.com
-medyaurfa.com
-gzt.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder