27 Eylül 2015 Pazar





FIBONACCI DİZİSİ



"Omnia in numeris sita sunt" 
(Latince özdeyiş)
"Her şey sayılarda gizlidir."



Ünlü matematikçi Leonardo Fibonacci, bir problemi araştırırken bulduğu diziye kendi adını vermiştir. Fibonacci dizisi; her sayının kendisinden önce gelen iki sayının toplamı şeklinde yazılıp devam ettiği sayı dizisidir. Fibonacci Sayı Dizisi' nin bu kadar popüler olmasının  en önemli nedeni, doğada çokça rastlanması ve dizinin terimlerini kendinden sonraki terime bölünmesi sonucu elde edilen oranların giderek Altın Orana (1.618)  yaklaşmasıdır. Altın Oranın ifade edilmesi için kullanılan sembol ise  ' dir.

Ayçiçeği(günebakan), papatya, çam kozalağı, tütün bitkisinin yapraklarının dizilişi ve eğrelti otunda Fibonacci dizisi vardır. Ayrıca bu sayılar, müzikte, sanatta, mimaride ve biyolojide kullanılmıştır.

Matematik dersinde öğrendiğim bu sayı dizisini neredeyse unutmuştum. Ta ki, Samsun' da kumsalda yürürken Karadeniz' in ender görülen sakinliği nedeniyle kumsala vurmuş, rengarenk midye kabuklarını görene dek. Kabukları toplarken Üstün Dökmen' in "Küçük Şeyler" kitabını hatırladım, tebessümle. Ve kitabın kapağında bulunan midye kabuklarını da. Çünkü, midye kabuklarındaki helezonu dikdörtgenler içine yerleştirdiğiniz zaman, Fibonacci dizisine uygun bir yapı ortaya çıkıyormuş. Bunu henüz denemedim ama kumsaldan topladığım midye kabuklarıyla diziyi yakalayacağıma inanabilirsiniz. :)

"Bu dünyada küçük şeyler yoktur. Bakmasını bilen göz için her şeyin bir anlamı vardır" diyor Üstün Dökmen.

Yaşamınızdaki küçük şeyler, büyük ve güzel şeylere aracı olsun... Büyük şeylere küçük adımlarla ulaşılır çünkü.









1 yorum:

  1. Son paragraf da çok güzeldi 🙂 Fibonacci artık en çok borsada hisse senetlerinin gelecekteki fiyatını anlamak için kullanılan bir terime dönüştü maalesef

    YanıtlaSil