1 Aralık 2016 Perşembe




  "GÖK GÜRÜLTÜSÜ EJDERHASININ ÜLKESİ": 

BHUTAN





İyi ki hala TV' de  bilgi yarışmaları var. Meraklı seyirciler için bu yarışmalar dünyanın kapılarını ardına kadar açıyor. Eh, ben de öğrenmeye son derece meraklı biriyim. Eğer soruların cevaplarını bilmiyorsam, mutlaka araştırır, öğrenirim. Bir tür meraklı kediyim yani.:)

Bhutan'ı yazma fikrim, yine bir yarışmayı izlerken oluştu. Dünya coğrafyasını tanımaya yönelik ilgim nedeniyle bu küçük ülkenin Asya'da olduğunu ve krallıkla yönetildiğini biliyordum. Yarışmada sorulan; "Dünyada trafik ışıkları olmayan tek başkent neresidir?" sorusunu, diğer şıkları eleyerek cevapladım.  Yani bildiğimden değil. Cevap, gerçekten de Thimpu idi. İyi de bu şehir hangi ülkenin başkenti? İşte araştırmam ve ilginç bilgilere ulaşmam böyle oldu.

Kimisinin dünya üzerindeki "son cennet", kimisinin "özgürlükler ülkesi", yerli halkın ise "Druk Yul" yani "Gök Gürültüsü Ejderhasının Ülkesi" olarak adlandırdığı Bhutan, Himalayaların eteklerinde 47.000 kilometrekare alana sahip küçük bir ülke. Pek çok insanın hala adını bile duymadığı fakat gezginlerin iyi bildiği bu küçük ülke, demokratikleşme yolunda ciddi adımlar atsa da hala krallıkla yönetiliyor. 



by............lonelyplanet.com


Ejderha, Bhutan' ın sembolü ve bu sembol ulusal bayraklarında da yerini almış. Bhutan bayrağı iki renk ve bir ejderha figüründen oluşuyor. Bayrağın üst tarafındaki sarı renk krallığı, alt tarafındaki turuncu renk Budizmi ve ortasındaki ejderha figürü ülkeyi temsil ediyor. Ejderhanın beyaz olmasının nedeni saflığı, barışı ve huzuru temsil etmesiymiş.






-Bhutan her sene iki bin kişi ziyaretçi kabul ediyor. 1974' e kadar turizme tamamen kapalıydı. Jigme Singye Wangchuck 1974' te kral olduğunda dünya basınını davet etti ve 1975' te Birleşmiş Milletler' e girdiler. Sonrasında da yavaş yavaş kapılarını açtılar.

-Kendi kendilerine yetmeyi, kültürlerini muhafaza etmeyi ilke edinmişler. Kültürün zarar görmemesi için sınırlı sayıda turiste izin verdiler. Ziyaretçilerden günlük 200 Dolar alınıyor. 200 Dolara otel, yemek, tur ücretleri dahil. 4 kişinin altındaki gruplar gün başına daha fazla para ödüyor.

-Bhutan, dünya üzerindeki son cennet. O kadar bozulmamış doğası var ki! Ülkenin yüzde 70'i orman. Bhutan kanunlarına göre yüzde 60'ın altına inmesi yasak. Alice Harikalar Diyarı'nı dünyada yaşamak istiyorsanız Bhutan'ı görmelisiniz.

-Milli sporları okçuluk ve önemli bir sosyal olay. Olimpiyatlarda mesafe 50 metredir, onlarda 140 metredir. Hafta sonları ok müsabakaları oluyor. İsabet ettiren takımın oyuncuları kol kola girip, şarkı söyleyerek dans etmeye başlıyorlar.

-Bhutan'da Takin denen hayvan yaşıyor, biraz acayip görünümlü bir şey. Mini hayvanat bahçesinde ve doğada görülebilirler.




Takin


-Bhutan' da din bir yaşam tarzı (Budizm). Her şeyi dine göre yapıyorlar ama istismar olmadığı için hiçbir sorun olmuyor.

-Kral kendi isteğiyle tüm yetkilerini parlamentoya devretti. Anayasa 2002' de baştan yazılmaya başladı, bittiği zaman tüm yetkiler resmen parlamentonun elinde olacak. Kral halkla aynı kıyafeti giyiyor, halkın arasında dolaşıyor.

-Eğitim ve sağlık hizmetleri tamamen bedava. Gittiğimizde bizi de muayene ediyorlar. Okur yazar oranı çok yüksek.

-Kuzey Bhutan'da aynı isim iki cinse de verilebilir. Soyadı kullanılmıyor.

-Ailenin mirası kız çocuklarına kalıyor.

-Bhutan'ın tek gazetesi Kuensel haftada bir çıkıyor.

-Dünyanın en kötü futbolu oynanan iki ülkesinden biri Bhutan.

-Milli gelir 1000 Dolar.

-Yerleri kirletmenin cezası var, her yer çok temiz.

-Kadınlar çok özgür. Dükkanlarda kadınlar çalışıyor, kocalarını seçebiliyorlar, istedikleri zaman boşanabiliyorlar. Kadın hakları çok önemli, pozitif ayrımcılık var.

-İnsanları çok onurlu. Bahşiş verilmiyor, ama hediye verebilirsiniz.

-Thimpu, trafik ışığı olmayan tek başkent. Trafik polisleri trafiği bir balet zarafetiyle idare ediyorlar.

-Geleneksel inançlarına göre ekolojik alanlar tanrıların ve koruyucu ruhlarının evi. Onları bozmak felaket getirir. Yeraltı zenginliklerini de işletmeyerek, güzelliği ve doğanın dengesini, maddesel zenginliğe tercih ediyorlar.

-Ülkede çıplaklık çok ayıp.
(19 Temmuz 2004 tarihli Hürriyet Gazetesinde Evrim Sümer'e, Bhutan' la ilgili röportaj veren Prof. Dr. Günseli Malkoç, aynı zamanda Nepal' in Fahri Konsolosu. Yukarıdaki bilgileri bu röportajdan derledim.)






-Ülkede sigara içmek kesinlikle yasak. Ancak kendi otel odanızda ya da tuvaletlerde içilebiliyor. Ülkeye sigara sokmak da yasak. Eğer ülkeye giriş yaparken çantanızda ya da valizinizde sigara bulunursa, sigaranın fiyatı kadar da vergi ödüyorsunuz.

-Bhutan'da katil yok. Krallık olmasına rağmen idam cezası da yok.

-Eğitim ilk, orta ve lise olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Eğitime başlama yaşı ise altı. Ülkede iki tane devlet üniversitesi ve bir tane de özel üniversite var. Devlet üniversitelerinde eğitim için halk yine hiçbir ücret ödemiyor.

-Bhutan ekonomisinin temel taşı hidroelektrik. Hatta bunu  Hindistan, Nepal, Myanmar gibi ülkelere de ihraç ediyorlar. Ekonomisindeki ikinci büyük kalem ise turizm. Tarım özellikle ülkenin güneyinde ve daha alçak bölgelerinde gelişmiş durumda. Özellikle Tihimpu ve Paro gibi önemli ve gelişmiş şehirler yüksekte yer aldığından, bu bölgelerde tarım daha sınırlı. Ancak tarım ürünleri buraya ülkenin alçak kısımlarından getirtiliyor.

-Ülkenin para birimi Ngultrum ve 1 Ngultrum, 1 Hindistan Rupisine eşit. Dünyada demir parası olmayan iki ülkeden birisi Bhutan. Diğeri ise Beyaz Rusya.

-1970'lere kadar ülkede takas usulü varmış. Gerçek anlamda para kullanımına 1970 sonrası geçmişler.

-Bhutan'ın pulları tüm dünyada çok meşhur. Pul koleksiyoncuları Bhutan pullarına koleksiyonlarında mutlaka yer vermeye çalışıyorlar.
(gezimanya.com)


by.........CNN.com




by...........CNN.com


Bhutan'la ilgili daha fazla fotoğraf görmek için aşağıdaki linki tıklayınız.


http://edition.cnn.com/2016/01/10/travel/insider-guide-bhutan/


2 yorum:

  1. Arada sıkılınca "bu ülkeden kaçmak lazım" diyoruz ya. Bu yazı bunun için iyi bir alternatif oldu :) Cennet gibi bir yer, yalnız şu "takin" den pek hoşlanmadım :))
    Siteniz yeni yerler, yeni bilgiler edinmek için harika bir yer. Emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Son cennet de yok olmadan gidip görmek lazım, size katılıyorum. Sevgili Kitap Kurdu, ben de sizin kitap incelemelerinizi çok beğenerek okuyorum. Elimde kitap kalmayınca siteniz benim için iyi bir referans oluyor...

      Sil