9 Nisan 2016 Cumartesi




 İLETİŞİM  YA DA  İLETİŞMEK


Çağımızın temel sorunlarından biri; kişiler arası iletişim yetersizliği, iletişimsizlik  ya da iletişmemektir,  ki bu durum toplumu oluşturan bireylerin birbirlerini dinleme ve anlamasını zorlaştırmakta, ve neredeyse imkansız kılmaktadır. İletişim, kişiler arasında çeşitli araçların yardımıyla bilgi, düşünce ve duygu alış verişi sağlayan bir etkileşim sürecidir. Yani, iletişim çift yönlü bir süreçtir. Etkileşim için bilgi, düşünce ve duygu alış verişinin yanı sıra bunları paylaşmakta gereklidir. Mevlana bu paylaşımı şöyle dile getirir: "Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşırlar." Öyleyse sağlıklı bir iletişim kurmak için ne yapmalıyız, nasıl davranmalıyız?


---Aktif ve etkin dinlemeliyiz.


---Empati kurabilmeliyiz.


---Karşımızdakini olduğu gibi kabul  etmeliyiz.


---Dürüst ve içten  olmalıyız.


---Konuşulanlara karşılıklı olarak saygı göstermeliyiz. (Liste uzatılabilir.)


Kısacası, sağlıklı iletişimin koşulları; anlamak, anlatabilmek, anlaşılmak ve anlaşabilmektir. Duygu ve düşüncelerimizi başka insanlara anlatmanın, aktarmanın, iletişmenin  çeşitli yolları vardır. Kimisi yüzyüze konuşarak iletişim kurar, kimisi beden diliyle, kimisi telefonla,kimisi de internet ve sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla  v.b. Neden sağlıklı iletişim? Çünkü insanlarla kurduğumuz iletişimde birbirimizi yanlış anlamamız için en az 9 ihtimal vardır. Sylviane Herpin' e göre bu ihtimaller şunlardır; 


Düşündüğünüz,

Söylemek istediğiniz,
Söylediğinizi sandığınız,
Söylediğiniz,
Karşınızdakinin duymak istediği,
Duyduğu,
Anlamak istediği,
Anladığını sandığı,
Anladığı...
Ve bunların arasında farklar vardır. İşte bu farklardır "yanlış anlama ve yanlış anlaşılma" ya neden olan.

Önemli olan,  etkin iletişim kurabilmektir. Çünkü insan olarak buna ihtiyacımız vardır. Kendini anlatamıyorsan veya anlattığında karşındaki seni anlamıyorsa, anlamamakta direniyorsa ya da yanlış anlıyorsa anlaşma sağlayamayız. Anlaşmanın sağlanamadığı yerde ise çatışma olur, kaos ortamı oluşur. İletişim güçtür diyen Anthony Robbins' e göre; "İletişimi etkili kullanabilenler, kendilerinin dünya deneyimlerini ve dünyanın onlar üzerindeki deneyimlerini değiştirebilirler. Etkin iletişimde bulunabilmek için hepimizin dünyayı farklı şekilde algıladığımızın ve bu algılamalarımızı diğerleriyle iletişimimizde rehber olarak kullandığımızın farkına varmalıyız."


Sonuç olarak;


"Temel iletişim becerilerine sahip olmak, sağlıklı bir iletişim kurulmasını mümkün kılacaktır. Sağlıklı bir iletişimde; kişiye değer verme ve davranışlarının da sorumluluğunu üstlenme gibi haklarına saygılı olmak şarttır.


Ayrıca, sözlü mesajların taraflarca anlaşılır olması, konuşulanlara karşılıklı olarak saygı göstermek, ilgi, anlayış ve saygı içinde dinlemek; önyargısız olarak empati kurma çabası göstermek; verilen mesajları ve iletilen bilgileri doğru şekilde yorumlamak da önemlidir. *


Bilmem, anlatabildim mi??




Not: "İletişmek" birilerinin kullandığı uyduruk bir sözcük değil, Türk Dil Kurumu Sözlüğünde yer alan ve anlamı; "Bir durumu karşılıklı olarak iletmek, karşılıklı olarak haber alıp vermek." olan gayet anlamlı bir sözcüktür.

* Hüseyin Şahin,  Güncel Problemlere Psikolojik Analizler.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder