28 Aralık 2015 Pazartesi




2016: DÜŞÜNCE ÜRETECEĞİNİZ BİR YIL OLSUN.


"Ne düşünüyorsun, Karadeniz' de gemilerin mi battı?" Düşünceli görünen ya da düşünen birine bu soruyu soran kişiye rastlamışsınızdır muhakkak. Hatta bu soruyu soran kişi siz bile olabilirsiniz. Tabii o kişi yakınınız veya arkadaşınızsa. Ben de sormuşumdur, düşünceli olan arkadaşıma onu kara kara düşünmeye iten nedeni anlayabilmek ve yardımcı olabilmek için. Tamamen iyi niyetli olsa da bu soru, öyle gözüküyor ki, ancak maddi bir kayıp olduğunda düşünüleceğini kanıksatıyor bizlere. Oysa, insan zihni her konuda düşünebilir ve düşünmenin sınırları yoktur.  Zihin düşündüğünde ise ürettiği meyve düşüncedir. Bu meyvenin lezzetli ve olgun olması ise bizim düşünmemizin sağlıklı olmasıyla yakından ilgilidir. Pozitif, olumlu şeyler düşünürsek, düşüncelerimiz ve ona bağlı davranışlarımız da olumlu olur. Negatif, olumsuz şeyler düşünürsek, düşüncelerimiz de  negatif olur.
Mevlana şöyle demiştir:

Kardeşim sen düşünceden ibaretsin

Geriye kalan et ve kemiksin

Gül düşünürsün, gülistan olursun

Diken düşünürsün, dikenlik olursun

Dış dünyanın zihnimize yansımasıdır düşünceler. Fikirlerimizi oluştururken sadece kendi görüşlerimiz etkili değildir; çevremizdekilerin ne dedikleri, bunu nasıl algıladığımız da etkendir bu oluşumda. 
Olumlu ya da olumsuz olsun insan kendinde bir şeyin olduğuna inanırsa, bunu başkalarına yansıtacak şekilde davranır. Başkaları da onu yansıttığı davranışlarıyla tanır, ona göre davranır ve sonunda  kişinin kendisi de buna inanır. Düşünceleri gerçek olur. Şimdilerde buna "spiritüel" deniliyor yani insanın kendi potansiyelinin farkına varması, düşünceleriyle yaşamını şekillendirebileceğini öğrenmesi. Bir nevi Neo-Kadercilik yani. Ve bu konuda yazılan "The Secret" gibi kitaplar dünya kitap listelerinde en çok satanların ilk sırasında yer alıyor. Öyleki bu kitaplar, diğer kitapların satış grafiğini gerilerde bırakıyor. Aslında spiritüel kitaplardaki formül basit: Evrene düşüncelerinle pozitif enerji gönder, yansıması(geri dönüşü) pozitif olsun. Buda' nın dediği gibi; "Bizler, ne düşünüyorsak oyuz. Dünyamızı düşüncelerimizle inşa ederiz."

Bilinçli ya da bilinçsiz olsun kendimizi nasıl görürsek, başkaları da bizi öyle görür ve sonunda öyle olduğumuza kendimiz de inanırız. Nasıl olmak istediğimize ve nasıl göründüğümüze kendi düşüncelerimiz neden olur. Tabii başkalarının bizim hakkımızda söyledikleri de etkili olur.  Anadolu' da kullanılan "Bir kişiye  kırk gün deli derseniz, deli olur." söyleminin mantalitesi de bu değil midir?

Ve son olarak, Oscar Wilde' ın bir kadın hakkında söylediği "Çok güzelmiş gibi davranıyor. Cazibesinin sırrı burada." sözü, düşüncelerin davranışlara dönüşmesinin güzel bir örneğidir.

Kısacası, inandığımız, düşündüğümüz şey gerçek olur, bizim gerçeğimiz.

2016 yılı düşünce üreteceğiniz bir yıl olsun. Ve üreteceğiniz düşünceler de gerçeğiniz...

MUTLU YILLAR...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder