9 Kasım 2013 Cumartesi




Pickwickian Sendromu


19. yüzyıl yazarlarından Charles Dickens' ın bu derece ünlü olmasında çağdaşı Londralı zengin Samuel Pickwick' in büyük katkısı oldu. Onun açtığı Pickwick adlı kulüp, müdavimlerinin kişilikleri nedeniyle dönemin Londra' sında son derece ilgi çekiyordu.

Nitekim gazetelerden biri bu kulüpte olan bitenleri izleme görevini çiçeği burnunda gazeteci Charles Dickens' e verdi. Dickens ilk ününü, " Pickwick Paper" adıyla yayımladığı yazılara ve onları topladığı " Pickwick Kulübünün Ardında Kalanlar" isimli kitaba borçludur. Dickens' in büyük bir beceriyle betimlediği karakterlerden aptal görünümlü, devamlı uyuklayan, kırmızı tombul yanaklı şişman kulüp hizmetkarı Joe, tıp dünyasının unutulmazları arasında şaşırtıcı bir yere sahiptir. 19. yüzyılın önemli tıp adamlarından Dr.Osler, şişman kişilerde horlama ve uyku bozukluğunun sıklığından söz ederken, Joe' yu bu tanımın en iyi örneği olarak göstermiştir. Gerçekten Joe' yu andıran hastalar için günümüzde bile Pickwickian Sendromu adı hala kullanılıyor.

Bilim adamları Dickens' ın Joe' sundan 200 yıl sonra uyku bozuklukları konusunda kafa yormaya devam ediyor. Uyku kuşkusuz ki vazgeçilmezlerimizden biridir. Ancak görünen o ki, Dickens' ın Joe' su gibi uyku sorunu olan insan sayısı sanılandan çok fazla.

Çağımızda uyku bozukluğuna neden olan etmenler; stres, uyarıcı tedavi veya madde kullanımı( kafein, sigara), anksiyete, depresyon, düzenli uyku hapı kullanma eğilimi, alkol, fiziksel aktivite eksikliği ve kötü uyku alışkanlığı olarak sıralanıyor. Yeteri kadar uyumayanların veya bir çeşit uyku bozukluğu olanların iş performanslarının düştüğünü, fiziksel ve zihinsel faaliyetlerinin olumsuz etkilendiğini tahmin etmek zor değil. Ayrıca uykusuzluk, kişinin bağışıklık sistemi ve bellek fonksiyonlarını da bozar.

Peki, iyi bir uyku için neler yapabiliriz? Gevşeme egzersizleri, ılık bir duş, uyku öncesi okuma ve yazma, hafif bir şeyler atıştırma veya yumuşak bir müzik işe yarayabilir. Uykusuzluk çekiyorsanız, denemenizde yarar var  derim...


Kaynak: Doç. Dr. Mustafa Çetiner - Sağlığınıza. Sağlıkla ilgili  az duyulmuş bilgilerin yanı sıra, anlaşılır, akıcı bir dille yazılan bu kitabı keyifle okuduğumu belirtmeliyim.


Görsel: Uyuklayan Joe - sinirbilim.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder