15 Nisan 2013 Pazartesi





MOĞOLLAR
(Yam - Pony Express 


Moğol steplerinde doğan bir çocuğun(Timuçin), sonraki yıllarda tarihin gördüğü en büyük imparatorluklardan birini, Moğol İmparatorluğu' nu(1206-1294) kurduğunu, bu imparatorluğun kuruluş harcında milyonlarca insanın kan ve gözyaşının bulunduğunu, bu nedenle; bazılarına göre muazzam bir imparatorluk kuran yaman savaşçılar, bazılarına göre de karşılarına çıkan her şeyi yok eden acımasız barbarlar olarak nitelendirildiklerini hatırlatarak, Moğollarla ilgili çok bilinmeyen tarihi olaylardan birkaçını sizlerle paylaşmak istiyorum:

"Moğol İmparatorluğu, Cengiz Han(Hanlar Hanı) tarafından belirlenen ve düzen ya da kanun anlamına gelen "yassa"larla yönetilirdi. Kanunlar önünde herkes eşitti.Bütüne bakıldığında yasalara dayalı bu sıkı disiplin, Moğol İmparatorluğu' nu güvenli bir ülke haline getirmiş,"Moğol Barışı" kavramının doğmasına yol açmıştı.

Moğolların "Yam" olarak isimlendirilen oldukça etkili bir haberleşme sistemi vardı. Bir postacı bir ordudan diğerine ortalama 40 km kadar gider, postanın en hızlı şekilde ulaşmasını sağlamak için 40 km sonunda ya postayı başka bir haberciye verir ya da dinlenmiş bir ata binerdi. Moğol sürücüleri günde ortalama 200-300 km yol alırdı! 600 yıl sonra Amerika' da kurulan hızlı posta şirketi Pony Express, tamamen Yam' dan ilham almıştı.

Moğollar, iki kez Japonya' yı işgale yeltenmiş, her ikisinde de Moğol donanması, Japon denizinde kasırgaya yakalanarak imha olmuştu. Japonlar, kendilerini Moğollar' ın elinden kurtaran bu vakalara mucize gözüyle baktılar ve böylelikle ortaya "Kutsal Rüzgar" kavramı, diğer bir deyişle Kamikaze çıktı! Japonlar bu olaylardan 650 yıl sonra Pasifik' te savaştıkları Amerikan donanmasını hedef alan intihar saldırılarını gerçekleştiren pilotlarına da kamikaze diyeceklerdi."


Dip Not: Ali Çimen' in "Tarihi Değiştiren İmparatorluklar"kitabından alıntılanmıştır.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder