19 Ekim 2012 Cuma

BİR  MEMLEKET  İSTERİM
Memleket isterim
Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;
Kuşların çiçeklerin diyarı olsun.
              Memleket isterim
              Ne başta dert ne gönülde hasret olsun
              Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.
Memleket isterim
Ne zengin fakir ne sen ben farkı olsun.
Kış günü herkesin evi barkı olsun.
              Memleket isterim
              Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun;
              Olursa bir şikayet ölümden olsun.
                                         Cahit Sıtkı TARANCI 
Yeryüzünde böyle bir yer var mıdır? Bilemeyiz ama; yaşadığımız, var olduğumuz coğrafyayı cennet ya da cehenneme dönüştürmek kendi elimizde daha doğrusu aklımızda değil midir?



2 yorum:

  1. Bu şiir yaşanmak istenen yerin en basit ve açık şekilde anlatıldığı çok güzel örneklerden birisi. Yeryüzünde bu kadar güzel bir yer aslında yok, olsaydı bu kadar şiir bu kadar roman sadece yaşanmak istenen yeri anlatmak için yazılmazdı diye düşünüyorum. Herşeyin dört dörtlük olduğu bir memleket hayali ütopik olsa da memleketi tüm olumsuzluklara rağmen sevebilmek, özlem duymak; bunu şiirlere romanlara aktarmak özellikle günümüzde herkesin ders çıkarması gereken konular. Çoğu kimse artık böyle bir memleket istemekten çok uzak. Manevi duygulardan çok uzak bir toplum olduk aslında. Yine de yaşadımız bu yeri cennete ya da cehenneme dönüştürmek kendi aklımızla yapabileceğimiz fikrine katılıyorum. Bu konu da Nazım Hikmet'in yazdıklarının benim için çok ayrı bir yeri var. Memleket hasretini, sevincini, aşkını tüm olumsuzluklara rağmen ne kadar güzel kaleme almıştır. Not: "Memleketimi Seviyorum" ve "Bu Memleket Bizim" şiirleri

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler,ufak bir ekleme yapmak istiyorum:Bir toprak parçasını memleket,ülke yapan insan ve insana dair her şeydir.İşte şiir ve romanları yazdıran da insanın memleketine özgü ideolojisidir bence.Yazar ve şair içinde bulunduğu toplumu,üzerinde yaşadığı ülkeyi,özlemlerini anlatır romanlarında,şiirlerinde.

      Sil