1 Ağustos 2022 Pazartesi

 


 TURUNÇGİLLERİN ÜRETİLMESİ


Haziran ayında "yaz" portakalı

Portakal çiçeği



C vitamini deposu turunçgilleri bilmeyen, tatmayan yoktur sanırım. Ilıman iklimi seven bu turuncu meyveler, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bolca yetiştirilir. Halk arasında "narenciye" olarak adlandırılır. Doğup büyüdüğüm yörede "turuncu" renge "narinci" dendiğini hatırlatmalıyım. :)

Limon, portakal, greyfurt gibi meyveler turunçgil ailesine mensuptur. Halk arasında pek bilinmese de tüm turunçgillerin kaynağı turunç fidanıdır. Önce çekirdekten turunç fidanı elde edilir daha sonra bu fidanlar, aşılama yöntemi ile, diğer narenciye çeşitlerine dönüştürülür. Bu nedenledir ki evinizdeki limon çekirdekleri ile limon, portakal çekirdekleri ile de portakal ağacı elde edemez, ancak turunç fidanı elde edersiniz. 



Portakal

Limon çiçeği

Turunç fidanı turunçgillerin elde edilmesinde kullanılırken yetişmiş turunç ağacının farklı bir işlevi daha vardır. Yetişmiş turunç ağaçları tozlaşmaya yardımcı olarak diğer ağaçların daha çok meyve vermesine yardımcı olur. Bu faydasından dolayı hemen hemen her narenciye bahçesinde bir-iki tane de olsa turunç ağacı bulunur.

Turunç meyvesinin sulu iç kısmı acımsı bir tada sahiptir. Kabuk kısımları ise bol miktarda life ve yoğun narenciye aromasına sahiptir. Bu nedenle suyundan ziyade, reçel yapımı için, kabukları tercih edilir. (*)


Fotoğrafların tümü tarafımdan çekilmiştir. İzinsiz kullanılamaz.


(*) yesillimon.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder