21 Temmuz 2022 Perşembe

 


SALEP BİTKİSİ



Salep bitkisi; çam çiçeği, salep orkidesi veya sadece orkide gibi isimlerle de anılır. Bu güzel bitki, salkım şeklinde ve genel olarak pembe-mor renginde açan çiçekleriyle, dik gövdesiyle diğer bitkilerden kolayca ayırt edilebilir.

Tüketim için kullanılan kısmıysa toprak altındaki yumrusudur (soğan). Bu yumru, bitki topraktan dikkatlice çıkarıldıktan sonra güzelce yıkanır, su ya da süt ile kaynatılır. Ardından kurutulmak üzere iplere dizilir. Doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde ipe dizilen yumrular kuruduktan sonra öğütülür. Öğütülüp toz haline getirildikten sonra kış aylarının tadına doyum olmayan içeceği salep yapılmak üzere piyasaya sürülür. Sıcak su ve süt ile hazırlanarak  içecek olarak tüketilir. Bunun yanı sıra en çok dondurma yapımında kıvam verici olarak kullanılmaktadır. Salep yumrularının denetimsiz bir şekilde toplanması nedeniyle bitki türü yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. :(





Fotoğraflar tarafımdan çekilmiştir. İzinsiz kullanılamaz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder