DAĞ ÇİLEĞİ VE ÇİLEK HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER
Fragaria vesca, yabani çilek ya da dağ çileği, ormanlık veya çalılık alanlarda yetişen meyvedir.
Tarlalarda yetiştirilen ve meyve olarak tükettiğimiz çilek ise tohumundan yetiştirilebildiği gibi fide olarak da ekimi yapılmaktadır. Çilek(Fragaria), gülgiller(Rosaceae) familyası içinde yer alan bir bitki cinsi ve bu cins içinde yer alan türlerin meyvelerinin ortak adıdır. (Vikipedi)
-Bir çilekte yaklaşık 200 adet tohum bulunur.
-Çilek, çekirdekleri dışında yer alan tek meyvedir.
-Çileğin üzerindeki çekirdekleri doğrudan çimlenir. Hatta çilek, bu çekirdeklerden yeni meyveler oluşturabilir.
-Bir çileğin %90'dan fazlası sudur.
-Bir kilogram limonda, bir kilogram çilekte olduğundan çok daha fazla şeker bulunur.
-Dünyanın en büyük çileği 2015 yılında Japonya'da yetiştirilen 250 gram ağırlığındaki çilektir.
-Çilek henüz kızarmamışken yeşilken turşu yapılabilir.
-Çilek, genel olarak orman meyveleriyle aynı aileden gibi düşünülse de aslında gülgiller familyasındandır.
-8 adet çilek, bir çocuğun günlük C vitamini ihtiyacının neredeyse %100'ünü karşılar.
-Eğer dişlerinizi düzenli olarak bir çilekle ovarsanız çilek, diş beyazlatıcı bir etki yaratır.
-Belçika'da sadece çilekler için kurulmuş ve çilekle yapılmış çeşit çeşit ürün bulunan bir müze vardır.
-Amerikan yerlileri ve Antik Romalılar, yabani çileği bir ilaç olarak kullanıyorlardı.
-Dünyada yabani çilekler yüzyıllardır var olmasına rağmen, çilek yetiştiriciliği 16. yüzyılda başladı.
-Dünya üzerinde çileği meyve olarak düzenli şekilde tüketmeye başlayan ilk insanlar Amerikan yerlileridir.
-Afrodizyak etkisi olduğundan Fransa'da eskiden yeni evli çiftlere hemen çilek çorbası içirilirdi.
-Amerikalı bilim insanları çileğe balık geni enjekte ederek mavi renkli çilekler yetiştirdiler. Tadı, bildiğimiz çileklerle aynı olan mavi çileğin satışıysa kimi yerlerde sonradan yasaklanmış.
-Kaynak: yemek.com
-Yabani çilek çiçeği ve yabani çilek fotoğrafları tarafımdan çekilmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder