22 Ocak 2019 Salı




KAHVE Mİ SEVERSİNİZ, ÇAY MI?



Çocukken, büyüklerin içtiği kahveye özenir içmek isterdim. Büyükler ise çocukların kahve içemeyeceklerini söylerlerdi; içerlerse dudakları kararırmış. Bu cevap  beni tatmin etmezdi, kendi kahvemi pişirip içerdim gizlice(yasağın cazibesi). Tabii o zamanlar kahve değerli, her yerde bulunmuyor. Ancak misafir geldiğinde ikram ediliyor. Böyle olunca da çocukların kahveyi tüketmesine izin verilmiyor; bir şeyler uyduruluyor, ki çocuklar içmesin. Ne de olsa kahve çook uzaklardan geliyor; Yemen'den. :) Öyleki türküsü bile var.

"Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır" sözünün doğru olup olmadığını, yaşım kemale erince anlamıştım; niceleri kahvemizi içmişti ama değil kırk yıl, kırk gün bile hatırı olmamıştı. Hem neden olsun ki? Altı üstü bir fincan kahveydi. Büyüklerimiz çok fazla anlam yüklemişler bir fincan kahveye diye düşünürdüm o zamanlar, hala aynı düşüncedeyim. Böyle düşünmem, kahve içmeyi sevmeme engel değil elbette. Kahve içmeyi seven biri olarak yapacağım çay-kahve kıyaslamasını keyifle okursunuz umarım.

Kahve, yalnız da içilebilir, çay ise toplulukla daha keyifli olur. Kahveyi hazırlamak kolaydır, içimi keyif verir, kokusu alır götürür sizi  uzak diyarlara; içmeden hülyalara dalarsınız. Çayın hazırlanması, demlenmesi, servisi zaman alır. Kısacası çayın bir seremonisi vardır, ki oldum olası seremonilerden hoşlanmam; özgürlüğüm kısıtlanmış gibi hissederim. Nepal ve Tibet'tin tereyağlı çayları, İngilizlerin  sütlü çayı en güzel porselen fincanda sunulsa bile, bu kısıtlanmış özgürlük hissimi azaltmaya yetmez. Japonların ve Çinlilerin çay seremonilerinin sıkıcılığından söz etmiyorum, kültür farklılıklarına saygı duyuyorum çünkü. 

Herkesin bildiği gibi çay uyumlu insanların içeceğidir. Kahve ise sıra dışı, özgürlüğüne düşkün insanların. Bir kitapta okumuştum; Bu çay içenlerle kahve içenler arasındaki ayrımın nereden geldiğini. Bu çok bilinen bir şeymiş. Şöyleki: Kafeler 17. yüzyıldan itibaren İngiltere'de dünya meselelerinin aşırı derecede özgür, hatta radikal bir biçimde tartışıldığı toplanma yerleriymiş. O kadar ki, 1654'te Cromwell bütün bu 'başkaldırı yerlerinin' kapatılmasını emretmiş ama boşuna. Çok geçmeden insanlar toplumun sorunlarını bir kahve fincanının etrafında tartışma alışkanlığına geri dönmüşler. Günümüzde bu durum, değişikliğe uğramışsa da hala tartışma alışkanlığı kahvehanelerde sürüyor sanırım.

Şimdi, "kahve mi seversiniz, çay mı?" sorusunun cevabını söylerseniz, size kim olduğunuzu söyleyebilirim. :)  Ve birini kahve içmeye davet etmeden önce bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı olduğunu unutmayın sakın. Siz, benim deneyimlerime değil, büyüklerin söylediğine kulak verin. Ya da en iyisi, o birini kahve içmeye değil, çaya davet edin. :) Ne dersiniz? 

Çaya türkü yakılmış mı bilmiyorum ama kahve için söylenmiş  güzel bir türküyü linki tıklayarak dinleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=xUYjYoRG6jY





8 yorum:

  1. Ben ,çayı tercih etmeme rağmen,kahvedaşlarımla içtiğim kahvenin kurduğu köprülerin daha sağlam ve keyif verici olduğunu düşünenlerdenim.Seçilen özel insanlarla içilince ruhunuzu ısıtarak ,bağları güçlendiriyor.Ayrıca birçok faydasını yanı sıra zehirlenmeleri içilir olması daonu özel kılıyor.Emeğinize sağlık. Teşekürler.

    YanıtlaSil
  2. Thanks very much Sahriye.
    I like both butI must say thst coffee is something more than tea for.me, it have soul.
    I will follow you here .
    My best wishes foer you.
    ❤🌹

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much my dear friend. I am pleased to meet you. I like coffee too. Maybe one day we'll have coffee together. I wish you a good weekend. Greetings from Turkey to Uruguay. ❤️❤️❤️💐🍀

      Sil
    2. Also for me was a pleasure to meet you my dear friend.
      Was a long time sharinng, it is sad but I am glad can see you here.
      And about the coffe ,why not we take a coffe tigether.
      Kind regards from Uruguay to Turkey.❤❤❤🌷

      Sil
    3. Thanks a lot my dear friend. See you. 💕💐

      Sil
  3. Surely the coffee is approaching people but also...separating them.Wgat do you thinking about?
    What are you going after shutdown our G+? Warm wishes, G

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Gabriela, my dear sister. I'm sorry, I'm leaving you. I will continue to write blog after G Plus is closed. You can follow my blog. I will be here. I wish you a good weekend. Greetings from Turkey to Romania. ❤️❤️❤️💐🍀

      Sil