22 Kasım 2015 Pazar




PASİFİK OKYANUSU' NUN ADI NEREDEN GELİYOR?


Portekiz asıllı İspanyol denizci Ferdinand Magellan' ın (1480 - 1522) kayıtlarında rastlandığı üzere, Macellan Boğazı' ndan geçip bu büyük okyanusa açıldığında, fırtınaların dinmesinden dolayı söylediği; Portekizce' de "Sakin" anlamına gelen "Pasifico" kelimesinden yola çıkarak isimlendirilmiştir. Gezegenimizin üçte birini kaplayan Pasifik Okyanusu, dünyanın en büyük su kütlesidir ve kapladığı alan gezegenimizde bulunan karaların toplam alanından daha büyüktür. En derin yeri 11.034 metre ile Mariana Çukuru olup burası aynı zamanda Dünya'daki en derin noktadır.

Pasifik Okyanusu' nu ilk geçen kişi olan Portekiz asıllı İspanyol denizci Magellan,10Ağustos1519 tarihinde İspanya' nın Seville Limanı' ndan 5 gemilik bir filo ve 269 mürettebat ile birlikte yola çıkmış, Güney Amerika Kıtası' nın güneyinden dolaşarak Pasifik Okyanusu'na açılmıştır. Hint Okyanusu' nu aşıp, Güney Afrika Kıtası' nın en güney ucu olan Ümit Burnu' nu da dönüp Atlantik Okyanusu kıyılarını kuzeye doğru takip eden Magellan, 1522 yılının Eylül ayında sadece bir gemi ile İspanya' ya geri dönmeyi başarmıştır. Magellan İspanya' ya ulaştığında, yaklaşık 3 yıl önce onunla birlikte İspanya' nın Seville Limanı' ndan yola çıkmış olan 269 kişilik mürettebatından sadece 18 denizci yolculuğu tamamlayabilmiştir.



DENİZ KABUKLARINDAN DENİZ DALGASI SESİ Mİ GELİYOR?


Deniz kabuklarını kulağımıza tuttuğumuz zaman denizden dalga sesleri duyarız. Deniz kabuğu, helezon şeklinde kıvrımlardan oluşur. Kulağımıza deniz kabuğunu koyduğumuz zaman aslında dalga seslerini değil çevremizdeki olağan olan sesleri duyarız.Bu sesler kabuktaki kıvrımlara çarpması sonucu yansır ve dalga sesi şeklinde duyulabilir. Kabuğun büyüklüğü, şekli sesin şiddetini artırır. Bir de bu seslerin kan basıncından oluştuğu söylenmektedir. Deniz kabuğunun tek yaptığı şey, bir eko-sistem oluşturarak dış dünyanın ve kulaklarımızdaki damarlarla dolaşan kanın sesini kuvvetlendirmektedir. Deniz kabuğu kıvrımlı formu ve yansıtıcı iç yüzey tabakası sayesinde, ses dalgalarını hoparlör gibi dışarıya iletmektedir. Çıplak kulakla duyamadığımız sesleri deniz kabuğu ve benzeri bir cisimle duyabiliriz.

Yumuşakçaları inceleyen bilim dalına "Malakoloji" adı verilmektedir.

                              
DOĞANIN MUCİZESİ: AKREP

Akrepler kabuklarında bulunan Beta-Carboline elementlerinden dolayı mor ötesi (ultraviyole) ışık altında fosforlu mavi-yeşil renklerde parlarlar. Bu özellikleri akrepleri kendi sınıflarında benzersiz bir  yere taşır.

Bu parlamanın amacı hala gizemini korusa da, bilim adamları bu parlamanın ay ve yıldızlardan gelen mor ötesini daha rahat ayırt edebilmeye ve akreplerin gece görüşlerini artırmaya yaradığını düşünüyorlar.

Ben, doğanın bu gizemli mucizesine tanık oldum ve görüntü karşısında çok şaşırdım. Muhteşem bir histi. 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder