4 Eylül 2014 Perşembe





TARİHİN  TOZLU  RAFLARINDAN EL DEĞMEMİŞ BİLGİLER


Uzak, yakın tarihin koridorlarında bir gezinti yaparak, tarihin raflarındaki tozları kaldırmaya ne dersiniz? Hazırsanız, başlayalım:

14 Temmuz 1789' da gerçekleşen Fransız İhtilalinden sonra, Fransa' nın ikinci büyük şehri olan Lyon, cumhuriyete karşı direndi. Uzun süre kuşatılmasına rağmen pes etmeyen şehir nihayetinde teslim bayrağını çekti, isyancılar idam edildi ve ceza olarak da şehrin adı değiştirildi: Ville - affranchie (özgürleştirilmiş şehir).
Benzer bir uygulamadan Marsilya da nasibini aldı ve adı "La ville - sans - nom (isimsiz şehir) olarak değiştirildi.

1952' de Mısır' da Kral Faruk' u devirerek iktidarı ele geçiren askeri kadronun ihtiraslı lideri Cemal Abdülnasır, 26 Temmuz 1956' da Aswan Barajı' nı finanse etmek için Süveyş Kanalı Şirketi' ni millileştirdiklerini duyurduğunda, Batılı başkentler şok geçirmişti. Özellikle de şirketin sahibi olan İngilizler ve Fransızlar. Böylece Süveyş krizi patlak verdi.
Kanada' nın bugünkü bayrağı Süveyş Krizi'nin meyvesi oldu. Mısır, bayraklarında İngiliz sembolü olduğu gerekçesiyle, krizin ardından Sina Yarımadası' na yerleştirilen Kanada birliklerine itiraz etmiş; bunun üzerine Kanada Hükümeti, tarafsızlığı sembolize ettiğine inandığı akçaağaç yaprağını, yeni bayrağının sembolü olarak kabul etmişti.
BM Barış Gücü, ilk kez bu krizin ardından, "siyasi bir çözüm bulunana dek savaşan taraflar arasında tampon olma" fikriyle kuruldu. 

50 yıl kadar önce Soğuk Savaş hamlelerinden biri olarak başlayan, bugünse birçoklarımız için, onsuz bir hayat neredeyse imkansız olan ve yaşamın merkezine oturan bildiğimiz manadaki ilk  internet sayfası bilim mühendisi Tim Berners-Lee tarafından hayata geçirildi.Berners-Lee o dönem, İsviçre-Fransa sınırında yer alan ve günümüzde evrenin başlangıcıyla ilgili bilgilere ulaşmak için bilim adamlarının protonları muazzam bir hızda birbiriyle çarpıştırdıkları araştırma merkezi CERN' de görevliydi. Fizikçiler arası bilgi paylaşımını hedefleyen tarihin bu ilk web sitesi (http://info.cern.ch /hypertext/WWW/TheProject.html) 6 Ağustos 1991' de yayına geçti.

Siyasetçiler arasında internetin bugünkü internet olmasında en büyük rolü eski ABD başkanlarından Bill Clinton' ın yardımcısı Al Gore oynadı. Her ne kadar Al Gore' un internetin mucidi olduğu şeklinde bir şehir efsanesi olsa da, en azından görev zamanında yaptıklarıyla internet devriminin başlamasını hızlandırmıştı.

Google' un kurucuları Larry Page ve Sergey Brin, Google ismini ilk olarak 1996' da buldular ve 1998' de hayata geçirdiler. Google' u, 10' un 100. kuvvetine denk gelen sayıyı sembolize eden Googol' dan türettiler.

 Bugünlük bu kadar. Umarım gezintiden memnun kalmışsınızdır.

Kaynak: Ali çimen - Tarihi Değiştiren Günler (Popüler Tarih).




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder