24 Ağustos 2013 Cumartesi




ŞİDDETSİZ  ISRAR


" Sokrates' in efsanelerin ve yarı doğruların esaretinden kurtulup, yaratıcı analiz ve tarafsız değerlendirmenin özgür dünyasına geçebilmeleri için bireylerin zihninde bir gerilim yaratılması gerektiğini düşündüğü gibi, toplumda, insanların önyargı ve ırkçılığın derin karanlığından, anlayış ve kardeşliğin görkemli tepelerine yükselmesini sağlayacak benzeri bir gerilim yaratmak için şiddetsiz ısrara olan ihtiyacı görmeliyiz."
Martin Luther King Jr.


Hindistan' da, Gandhi' nin uygulamaları "pasif direniş" olarak adlandırıldı ve şiddet içermeyen bu eylemler Hindistan' ı özgürlüğüne kavuşturdu.
Gandhi' nin pasif direniş uygulamalarını, Kuzey Amerika' da hayata geçiren Martin Luther King Jr. da mücadelesinin meyvelerini, Amerika' da ırkçılığın kalkması ve siyahilerin vatandaşlık haklarını elde etmesiyle topladı: Şiddetsiz ısrar başarı getirmişti.

İnsanın insana, insanın hayvana ya da insanın doğaya kaba kuvvet kullanarak egemen olma dürtüsü ve isteği " etkiye karşı tepki" yaratacağından, karşılığını şiddetle alır; şiddet, şiddeti doğurur.

Şiddetten kaçınabilmenin yolu; efsanelerin ve yarı doğruların esaretinden kurtulup, yaratıcı analiz ve tarafsız değerlendirmenin özgür dünyasına geçebilmektir ki, bunun için düşünmek ve irdelemek gerekir. Özgür dünyaya açılan kapının anahtarı ise " şiddetsiz ısrar "dır.


Dip Not: Söz, Lou Marinoff' un " Felsefe Hayatınızı Nasıl Değiştirir? " kitabından alınmıştır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder