UÇAN AT TULPAR'I BİLİYOR MUSUNUZ YA DA ADINI HİÇ DUYDUNUZ MU?
Kazakistan devlet arması
Mitolojiyi ve destanları sevenler Yunan Mitolojisindeki uçan at Pegasus'u ve sekiz ayağı ile uçar gibi koşan Viking Mitolojisindeki Sleipner'i bilirler. Peki ama Türk Mitolojisinde geçen uçan at Tulpar'ı kaç kişi duydu ya da biliyor? Sanırım bilenler, duyanlar fazla değil! İşte öz kültürümüze yabancılaşmanın, belki de bilerek yabancılaştırmanın sonucu olarak değerlerimizden koptuk, kopartıldık.
Kültür, bir toplumu diğerlerinden ayıran kendilerine özgü olan ve gelecek nesillere aktardıkları maddi ve manevi her şey diye tanımlanabilir. Öyleyse, unuttuğumuz toplumsal mirasımızı gelecek nesillere nasıl aktarabiliriz? Kimi dilbilimciler, kültürün tanımı içinde, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünü vardır derler. Bu bağlamda, kültürünü kaybeden bir toplum, egemenliğini koruyabilir mi? sorusunu sormak gerek!
İtiraf etmeliyim ki, Buket Uzuner'in Tabiat Dörtlemesinin son kitabı "ATEŞ"i okuyana dek, Kırgızların Manas Destanında adı geçen uçan at Tulpar'ın adını duymamıştım. Çünkü diğer tüm destanlarımızı gerek masal anlatıcılarından dinlemiş (sözlü kültürel aktarım), gerekse de okumuştum ama Manas Destanını okumamıştım. :( Hani derler ya öğrenmenin yaşı yoktur diye. O misal ben de yeni öğrendim ve bilgi bende kalmasın, çoğalsın diye paylaşıyorum.
"Tulpar, dünyanın en uzun destanı kabul edilen Manas Destanı'nda bahsi geçen, sadece kalbi ve aklı kuvvetli olan er veya hatun kişilerin kanatlarını görebildiği, rüzgardan bile hızlı uçan bir attır.
"Kazakistan ve Moğolistan resmi devlet armalarında Tulpar'ın grafik çizimi yer almaktadır.
At rengine Türkçe'de "don" denilmektedir. Örneğin; kızıl donlu at gibi." *
Moğolistan devlet armasıTulpar'ın kanatlarının olması, gökyüzünden gelmesi, insanlara yardım ederek onları kurtarması gibi özelliklerinden dolayı üst dünyaya (gök) ait olduğu ileri sürülür. Bununla birlikte aslında üç dünyada da rastlanan bir varlıktır at. Üst dünyada kanatlı Tulpar, orta dünyada (yeryüzü) bildiğimiz bozkır atı, alt dünyada (yer altı) ise yarı yılan vücutlu olarak karşımıza çıkar.
Tulpar'ın kanatları görünmez. Kanatları biri tarafından görülecek olursa Tulpar'ın ortadan kaybolacağına inanılır. Sihirli güçleri sayesinde şekil değiştirip başka hayvanların görüntüsüne bürünebilir.
Tulpar sadece batırların (kahramanların) atıdır ve zaten Kuday (Tanrı) tarafından batırlara yardım etmesi için yaratılmıştır.
Batır Tulpar'a ihtiyaç duyduğunda önceden almış olduğu atın kuyruğundan veya yelesinden bir parça kılı yakar ve Tulpar bir anda yanında beliriverir. Tulpar'ın bir anda ortaya çıkması ve bir anda kaybolması , onun farklı dünyalar arasında seyahat edebildiğinin kanıtı olarak görülür. Bunu insanlar yapamaz ama Tulpar yapabilir. Bu efsanevi özellik kutsal "Samruk" kuşunda da görülür. Samruk da batırın ihtiyaç duyduğunda yakarak kendisini çağırması için tüyünden bir parça verir.
Türk coğrafyasında birçok bölgede kaya resimlerinde Tulpar çizimlerine rastlanmaktadır. **
Başkurdistan'ın Kiginsky rayonunun bayrağıKaynaklar :
* Buket Uzuner, UYUMSUZ DEFNE KAMAN'IN MACERALARI ATEŞ, Everest, 11. Baskı.
**http://www.caglarerbek.com/2015/05/turk-mitolojisinde-kanatli-at-tulpar.html
Görseller, tr.wikipedia.org'dan alındı.